projecten en publicaties

Ons werk

Voorbeelden van onze projecten en publicaties

In deze sectie vind je een selectie van projecten en publicaties, waaronder ook eerder werk uit voorgaande functies. Deze projecten laten onze ervaring zien op het gebied van onder andere levenscyclusanalyse (LCA), carbon footprints, duurzame voedselsystemen en klimaatadaptatie.
Of het nu gaat om het helpen van bedrijven bij het in kaart brengen van de CO2-voetafdruk van hun producten, het ondersteunen van internationale ontwikkelingsprojecten met klimaatrisicoanalyses en LCA’s, of het vertalen van complexe milieudata naar heldere inzichten – elk project weerspiegelt onze inzet om bij te dragen aan goed onderbouwde keuzes voor een duurzamere toekomst.
Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met nieuw werk en recente samenwerkingen, dus kom gerust nog eens terug!

Energie in het voedselsysteem

Het mondiale voedselsysteem is verantwoordelijk voor bijna een derde van het wereldwijde energieverbruik, nodig om voedsel te produceren, verwerken en vervoeren. In dit wetenschappelijke artikel (binnenkort gepubliceerd) wordt het concept van ‘embodied energy’ verkend: de totale energie-input die nodig is gedurende de gehele levenscyclus van een voedingsproduct. Per levensfase worden factoren besproken die het energiegebruik beïnvloeden, zoals productiesysteem (plantaardig vs. dierlijk), verwerkingsniveau, verpakking, transport, bereiding en consumentengedrag.

Klimaatrisicobeoordeling
(climate risk assessment)

In haar rol als adviseur climate change adaptation & resilience bij de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV ontwikkelde Caroline een klimaatrisicobeoordelingstool om klimaatrisico’s binnen waardeketens in ontwikkelingslanden in kaart te brengen. De tool identificeert de belangrijkste klimaateffecten en de meest kwetsbare schakels, actoren en processen binnen de keten. De inzichten helpen om klimaatadaptatie structureel te integreren in projecten, zodat boeren beter voorbereid zijn op de uitdagingen van klimaatverandering.

Vergelijkende levenscyclus-analyse voor Oatly Barista

Tijdens haar werk bij Blonk voerde Caroline een (volgens ISO 14040/14044 kritisch getoetste) levenscyclusanalyse (LCA) uit die Oatly Barista vergelijkt met koemelk in meerdere landen (NL, DE, SE, UK, FI en VS). De studie bracht negen impactcategorieën in kaart, waaronder klimaatverandering, watergebruik en landgebruik, evenals de contributie van individuele levenscyclusstadia. Ze werkte ook mee aan vervolgstudies voor additionele producten en regio’s, die te vinden zijn in onderstaande lijst.

Kringlooptoets

De KringloopToets, ontwikkeld door Wageningen Universiteit (WUR), is een participatief instrument om te beoordelen hoe ingrepen in het voedselsysteem nutriëntenkringlopen en duurzaamheid beïnvloeden. Door stakeholderinzichten te combineren met expertanalyses bevordert de KringloopToets gedeeld begrip en helpt het bij het vinden van evenwichtige oplossingen. Caroline ondersteunde meerdere casussen (ook te vinden in de publicatielijst) met duurzaamheidsdata en berekeningen.

Geoptimaliseerde dieet voor België

In deze studie voor WWF België wordt onderzocht hoe het Belgische eetpatroon gezonder, klimaatvriendelijker én betaalbaarder kan worden. Met behulp van de Optimeal®-tool modelleerden Caroline en collega’s van Blonk een toekomstig dieet dat voldoet aan alle voedingsrichtlijnen en tegelijk klimaat-impact, landgebruik en biodiversiteitsverlies vermindert, terwijl de voedselkosten dalen. Het geoptimaliseerde dieet bevat minder vlees en bewerkte producten, en meer fruit, groenten en peulvruchten.

Biologisch vs. conventionele landbouw

Deze wetenschappelijke publicatie, gebaseerd op Caroline’s master thesis aan de University of Edinburgh, vergelijkt biologische en conventionele landbouw in de tropen en subtropen op het gebied van productiviteit, winstgevendheid en bodemkwaliteit. De analyse laat zien dat biologische landbouw, vooral in lage-inkomenslanden en droge gebieden, duidelijke milieu- en economische voordelen kan bieden voor kleinschalige boeren.

Pastoralisten & de SDGs

Dit artikel, geschreven door Caroline als voormalig lid van CELEP (Coalition of European Lobbies for Eastern African Pastoralism), onderzoekt hoe pastoralisme kan bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het artikel benoemt belangrijke uitdagingen en geeft beleids- en praktijkvoorstellen om het potentieel van pastoralisme als klimaatbestendig en voedselproducerend systeem beter te benutten. Concrete interventievoorbeelden illustreren hoe duurzame ontwikkeling in pastorale gebieden kan worden ondersteund.

LCA van cashew en rijst in West Afrika

Deze studie (gepresenteerd op LCA Food 2020) vergelijkt de milieu-impact van lokaal geproduceerde en verwerkte rijst en cashew in West-Afrika met rijst geïmporteerde uit Vietnam en cashew verwerkt in Vietnam. De resultaten tonen aan dat lokale productie en verwerking aanzienlijk lagere CO2-voetafdrukken hebben, onder andere door minder transport en minder intensieve landbouwmethoden. Duurzame productiemethodes, zoals drainage (rijst) en snoeien (cashew), verlagen de impact verder.

Pastoralisme en veerkracht

In deze publicatie beschrijft Caroline (in haar rol als klimaatadaptatie adviseur) SNV’s aanpak om de veerkracht van pastorale gemeenschappen in de aride gebieden van Afrika te versterken. Door beter land- en hulpbronnenbeheer, mobiele datatools, passend beleid, goede markttoegang en genderinclusieve ontwikkeling van waardeketens, stelt SNV pastorale gemeenschappen in staat zich aan te passen, inkomen te genereren en ecosystemen op een duurzame manier te beheren.

Publicaties

  • Bremmer, B., O.N.M. van Eijk, T.V. Vellinga, F.A.J. Gort, J. Scholten & C. te Pas (2025). Reflectie op 7 cases van de KringloopToets: Lessen van werken met een instrument om meer grip te krijgen op het sluiten van kringlopen. Wageningen Livestock Research, Openbaar Rapport 1549. (link)
  • te Pas, C., C. Dutilh, H. Blonk (2024) Energy in the food system, Reference Module in Earth Systems and Environmental Sciences, Elsevier, 2024 (link)
  • te Pas, C., G. Brussino, N. Goemans, V.  Takou, E. Herrera (2024) LCA of Oatly Barista for Denmark, Norway, Belgium, Italy and Spain, and comparison with cow’s milk, Blonk Sustainability, Gouda, Netherlands (link)
  • te Pas, C., N. Goemans, V. Takou, E. Herrera (2024) LCA of Oatly Unsweetened and Super Basic Oatmilks and comparison to cow’s milk in the United States, Blonk Sustainability, Gouda, Netherlands (link)
  • te Pas, C., A. Vanier, V. Takou, E. Herrera (2024) LCA of chilled Oatly Oat Drink Semi for Sweden and Finland, and comparison with cow’s milk, Blonk Sustainability, Gouda, Netherlands (link)
  • te Pas, C., G. Brussino, N. Goemans, V. Takou, E. Herrera (2024) LCA of Oatly Barista for Poland, Ireland and France, and comparison with cow’s milk, Blonk Sustainability, Gouda, Netherlands (link)
  • Eijk, O. van, B. Bremmer, T. Vellinga, J. van Rooijen, C. te Pas, R. Vloet, L. Franke & F. Gort (2023). Toekomstbestendige landbouw Apeldoorn: Ontwikkeling van een gedeeld perspectief op de toekomst van de Apeldoornse landbouw met hulp van de KringloopToets. Rapport nr. 1406 – Wageningen UR: Wageningen. (link)
  • te Pas, C. (2022) LCA of Oatly “No” Sugars and Oatly Oat Drink (Whole/Semi/Light), and comparison with cow’s milk, Blonk Sustainability, Gouda, Netherlands (link)
  • te Pas, C., C. Westbroek (2022) LCA of Oatly Barista and comparison with cow’s milk, Blonk Sustainability, Gouda, Netherlands (link)
  • Bremmer, B., O.N.M. van Eijk, T.V. Vellinga, C. te Pas, J. Scholten, B.G. Meerburg & C. Verburg (2021a). Kringloopeffecten van het stoppen van import van diervoedergrondstoffen van buiten de EU: Verkenning met behulp van de KringloopToets. Rapport nr. 1299 – Wageningen UR: Wageningen. (link)
  • Bremmer, B., O.N.M. van Eijk, J. Scholten, T.V. Vellinga, C. te Pas, B.G. Meerburg & C. Verburg (2021). Mogelijkheden voor een forse reductie van broeikasgassen vanuit de diervoederketen: Een multistakeholder zoektocht met hulp van de KringloopToets. Rapport nr. 1313. Wageningen UR: Wageningen. (link)
  • te Pas, C., J. Scholten, F. Frewer, K. Spantig, S. Solf (2020) The potential of local production and processing in West Africa: How does the environmental footprint of rice and cashew from Nigeria and Ghana compare to rice imported from and cashew processed in Vietnam? LCA Food Conference Proceedings (181): 519-523. (link)
  • te Pas, C., L. de Weert, R. Broekema (2021) Towards a sustainable, healthy and affordable Belgian diet, Blonk Sustainability, Gouda, Netherlands. (link)
  • te Pas, C., P. Dilthey, U. Schwarz, A. Waters-Bayer (2019) Pastoralism & the SDGs – How supporting pastoralism can help realise the Sustainable Development Goals, Coalition of European Lobbies for Eastern African Pastoralism (CELEP). (link)
  • te Pas, C.M., R. M. Rees (2014) Analysis of Differences in Productivity, Profitability and Soil Fertility Between Organic and Conventional Cropping Systems in the Tropics and Sub-tropics, Journal of Integrative Agriculture, Volume 13, Issue 10, 2014, Pages 2299-2310. (link)

Lees meer over onze diensten voor duurzame voedselproducten!

Benieuwd naar de milieu-impact van jouw product?

Scroll naar boven